Kaskein tarina

Kaskein Marja on ylpeästi osa Polarica AB konsernia

Tarinamme

KASKEIN MARJAN TARINA

Tarinamme alkaa Savitaipaleelta Kaskein kylältä, kun Taisto Koivisto perusti Kaskein Marjan lakkautetulle Kaskein kyläkoululle. Ajatuksena oli tuoda markkinoille diabeetikoille sopivia hilloja. Kauppa alkoikin käymään erinomaisen hyvin ja toimintaa päätettiin alkaa laajentamaan ja kehittämään. 

Vuosien saatossa ja toiminnan kehittyessä toimitilat muuttuivat Kaskein kyläkoululta ensiksi Savitaipaleen entisen S-Marketin alakerran kautta ensimmäiseen omaan tuotantohalliin Savitaipaleella. Tämäkin kuitenkin kävi lopulta ahtaaksi ja toiminta siirrettiin Luumäelle, jossa viihdyttiinkin jo pidempään. 

Nykyinen varatoimitusjohtaja Pekka Koivisto on ollut Kaskein toiminnassa mukana jo vuodesta 1991. Pekka otti toiminnan lopullisesti haltuun vuonna 2010 ja 2015 koitti seuraava suuri askel yrityksen toiminnassa. 

2015 Yritys hankki itselleen Lappeenrannan Selkäharjusta uudet ja suuret toimitilat. Näissä tiloissa sijaitsee tänäkin päivänä Kaskein toimitilat sekä tuottantotilat. 

Yrityksemme on näiden vuosien saatossa kehittynyt ja kehittänyt toimintaansa valtaisasti. Olemme muunmuassa, mehu-, sima- ja glögisegmenteissä yksi Suomen arvostetuimmista tuottajista. Investoinnit tuotantolaitokseemme ovat mittavia, tämän avulla takaamme toimintamme kehityksen ja pystymme vastamaan nykypäivän kestävän kehityksen haasteisiin, sekä toimintamme kasvattamiseen. 

Vuonna 2021 oli kuitenkin aika ottaa seuraava merkittävä askel, joka tässä tapauksessa tarkoitti kahden vahvan perheyrityksen yhdistymistä. Polarica Ab. hankki 100% Kaskein Marjan osakkeista, samalla Pekka Koivistosta tuli Polarica Ab:n osakas. Yhdistyminen takaa vahvan kasvun ja kehittymisen jatkossakin. Kaskein toiminta pysyy Lappeenrannan Selkäharjussa jatkossakin ja sitä kehitetään edelleen merkittävissä määrin vastaamaan tulevaisuuden kysyntään ja haasteisiin. 

POLARICAN TARINA LAPISTA MAAILMALLE

Polarican tarina alkaa 1960-luvun Lapista, Pellon kunnasta, jossa Suomi ja Ruotsi kohtaavat toisensa Tornionjoen vastarannoilla Napapiirin tuntumassa. Kyläkauppias Armas Kristo keksi, että asiakkailla oli mahdollisuus maksaa vaihtokirjaan kertyneet velkansa lähimetsistä keräämillään marjoilla. Armas puolestaan myi marjat eteenpäin pohjoismaisille kasvaville teollisuusyrityksille sekä ulkomaille, jossa suomalainen puolukka oli nosteessa.

Vuonna 1972 Armas Kristo perusti marjayrityksen – tuolloin nimeltään Norfryss – yhdessä joen toisella puolella vaikuttaneen ruotsalaisen kyläkauppiaan Allan Lehdon kanssa, ja he ostivat Haaparannasta toimintansa lopettaneen pakastamon. Mukaan otettiin uskottavuutta tuomaan kuuluisa ruotsalainen liikemies ja salakuljettaja Erik Innala.

1980-luvulla Armas Kristo myi osuutensa yrityksestä yhtiökumppanilleen Lehdolle. Samoihin aikoihin valikoima laajeni mansikoihin, joilla oli Ruotsissa suuri kysyntä. Koska pohjoismaiset mansikat myytiin pellolta tuoreina, yritys päätti laajentaa Puolaan. Samalla kun toiminta Puolassa kasvoi, Lapin syrjäseudut autioituivat ja pohjoismaisia marjanpoimijoita oli yhä vaikeampi löytää. Poimijoita alkoi tulla kauempaa, ensin Puolasta ja Baltiasta, myöhemmin aina Thaimaasta saakka. Polaricalle oli tärkeää kantaa vastuunsa poimijoidensa hyvinvoinnista ja siksi se otti käyttöön ISO26000 auditoinnin alan ensimmäisenä toimijana vuonna 2016.

Maailma laajentui myös tuotteiden osalta: pohjolaan löysivät tiensä eksoottisemmat herkut kuten mango, boysenmarja, ananas ja pensasmustikka. Tuotteita alettiin kuljettaa Perusta, Chilestä ja Costa Ricasta. Erona kaukaa tuotaviin, tuoreina myytäviin tuotteisiin pakasteiden etu oli, että hedelmät voitiin poimia kypsinä ja pakastaa saman tien ilman säilöntäaineita tai kypsytykseen tarkoitettuja kemikaaleja – ja tarjota laadukkaina ympäri vuoden.

Vähitellen Polarica valloitti markkinaa pohjoismaiden lisäksi Keski-Euroopassa ja Aasiassa. Vuonna 2019 Polarica palasi juurilleen perheyritykseksi kun Armaksen pojasta, jo lapsena Pellosta Haaparantaan isänsä mukana kulkeneesta Jukka Kristosta tuli enemmistöomistaja ja toimitusjohtaja. Ollakseen kehityksen kärjessä Polarica halusi nostaa tuotteidensa jalostusastetta. Niinpä se osti vuonna 2021 suomalaisen, Kaskein Marjan. Tämän yhteistyön myötä Kaskein premium-tuotteet voidaan viedä kuluttajille ympäri maailman ja Polarica pystyy tarjoamaan yritysasiakkailleen jatkuvasti innovatiivisempia, ekologisesti ja vastuullisesti tuotettuja, huippulaadukkaita tuotteita.

 

Kaskein Luomumustikka
Tutustu
Kaskein Vadelma
Tutustu